Jury Jan Wolkers Prijs 2017: de prettige gekte spat ervan af.

Honderden vogelsoorten vliegen door Nederland. Niet alleen als gevleugelde wezens met veren, maar ook als postzegels. In Vogels op de cm2 zijn op 552 pagina’s 266 vogelsoorten op zegels uit 109 landen afgebeeld. Kester Freriks noemt het ‘een juweel van een boek’. De versie met de drukknoopsluiting knipoogt naar Zien is kennen, de vogelgids uit de jaren dertig die iedere vogelliefhebber op het netvlies heeft. Ook is er een link met Nederlandsche vogelen van Nozeman en Sepp, het allereerste Nederlandse vogeloverzicht in woord en beeld dat verscheen rond 1800. Maar vooral is het een boek van nu, naar vorm en inhoud. De informatie over het voorkomen, het broeden en de kwetsbaarheid van de soorten is zo actueel als mogelijk. Het voor de band gebruikte omslagmateriaal is gloednieuw en voor dit kleine dikke boek zijn de huidige productiemogelijkheden maximaal benut. En bovenal is het motto – Vogels kennen geen grenzen – zo urgent als maar kan. Die mooie bosuil van ons, zie je ook in Luxemburg. Of de hop, die vliegt ook in Korea. Zoals de Nederlandse pestvogel ook een Zweed is, en een Fin, en een Rus. En hij woont gerust in de Oekraïne.

De Volkskrant, Jean-Pierre Geelen: Vogels op de cm2 is prachtig en liefdevol vormgegeven (door Karen Polder). Leeslint, ongesneden ‘dubbelgevouwen’ pagina’s met de dikte van postzegelpapier, en vol visuele lokkertjes. Zo ontstond een feestelijk boek voor wie houdt van vogels, postzegels, kunst of van fraaie boeken. Dat is dus bijna iedereen.

Jury Jan Wolkers Prijs 2017: wie zichzelf of een ander deze baksteen niet cadeau doet laat zich een groot geluk ontglippen.

Uitgeverij Müller; productie: Art Libro/drukkerij Roelofs, Binderij Hexspoor, Boekbinderij Van Waarden, DrukGoed; papier: IBO one Igepa; bandmateriaal: Senator Van Heek textiles.